Over 30/40 jaar geen nieuwe asbestslachtoffers
Onze ambitie is dat er over 30/40 jaar geen nieuwe slachtoffers zijn van asbest. Dat is ongeveer de periode tussen blootstelling en openbaring van de ziekte. Daarom moeten we nu verstandig handelen. Een nuchtere aanpak: dat is de lijn die we volgen. Dat zei staatssecretaris Mansveld (I&M) 23 september op het Nationale Asbestfeiten congres. Namens haar sprak Directeur Generaal Chris Kuijpers. Bron: Rijksoverheid.nl, 27 september 2013.
Obamacare beter voor mesothelioompatienten
De Affordable Care Act, ook wel Obamacare genoemd, zal ervoor zorgen dat mesothelioompatienten in de Verenigde Staten betere toegang tot de gezondheidszorg krijgen. Momenteel kunnen mesothelioompatienten nog voor verzekering geweigerd worden of alleen tegen een astronomische bijdrage. Dat kan straks niet meer. Bron: asbestos.com, 30 september 2013.
NEN 2990 geactualiseerd
De NEN 2990 beschrijft een methode om de eindcontrole na asbestverwijdering zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk te laten verlopen. Sinds 1 november is deze norm geactualiseerd en daarmee de Arbeidsomstandighedenregeling gewijzigd. Vooral de normen die betrekking hebben op zogenoemde hoog risico saneringen en daarbijbehorende onderzoeken middels Elektronenmicroscopie (SEM) van kleefmonsters en luchtmonsters zijn gewijzigd. Deze normelementen treden pas in werking zodra de nieuwe strengere asbestgrenswaarden van kracht zijn, naar verwachting in de loop van 2014. Bron: rijksoverheid.nl, 16 oktober 2013.
Asbestregels voor schepen te streng
Asbest dat vrijwel onbereikbaar in gebouwen zit, kan blijven waar het is, maar je moet er vanaf blijven. Uit schepen onder Nederlandse vlag moet binnen drie jaar echter wel alle asbest zijn verwijderd van de inspectie. Dat levert kostenposten op van miljoenen euro s. In elk ander land zijn ze daar veel rationeler in. Dat zegt Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse reders. Kan voor Nederlandse schepen niet dezelfde don't touch-benadering gelden als voor gebouwen wordt gehanteerd? De Tweede Kamer beseft niet dat je niet uit de pas moet lopen met het buitenland als je je vloot wilt houden. De praktische oplossing van reders voor de onpraktische houding van de overheid: uitvlaggen naar een ander land, wat maar een paar duizend euro per schip kost. Momenteel is nog 40% van de Europese short sea vloot Nederlands. Daar moet de overheid rekening mee houden, vindt Netelenbos. Bron: VNO NCW, Forum, 17 september 2013.
Nedstaal mag asbest gaan verwerken
Het Alblasserdamse staalbedrijf Nedstaal heeft van de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid (OZHZ) groen licht gekregen om als proef licht asbesthoudende metaalschroot te gaan verwerken. De vergunning wordt onder strikte voorwaarden verleend en geldt voor maximaal een jaar. De gemeenten Alblasserdam, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht gaan in beroep tegen het besluit. Volgens Nedstaal vallen de asbestvezels uit elkaar zodra ze in aanraking komen met vloeibaar staal van 1500 graden. Bron: Reformatorisch Dagblad, 17 september 2013.
Boete voor illegaal verwijderen asbesttegels
De Inspectie SZW heeft een boete van 16.200 euro opgelegd aan een installatiebedrijf voor het illegaal saneren van asbest op een locatie in IJmuiden. De illegale sanering werd ontdekt door de Milieudienst IJmond. Het bedrijf verwijderde asbesthoudende cementtegels van een bitumendak. Er bleek in dit geval sprake van verschillende overtredingen. Zo waren de werkzaamheden niet gemeld, is onbeschermd en door een niet-gecertificeerd bedrijf het asbest verwijderd en is het afval niet op de juiste wijze verpakt. Bron: Inspectie SZW, 25 september 2013.
Asbestsanering pas verplicht bij risico
Corporaties zijn als huiseigenaar verantwoordelijk voor de veiligheid van bewoners. Iedereen is bij wet verplicht verspreiding van asbest te voorkomen. Dat betekent niet dat verhuurders verplicht zijn asbest te verwijderen. Er is pas saneringsplicht als de veiligheid bij normaal gebruik van de ruimte niet kan worden gegarandeerd. Zolang een bewoner van intact asbest afblijft, is dit risco afwezig. Een woningcorporatie is wel verplicht bewoners te informeren wat wel en niet met asbest is toegestaan bij bijvoorbeeld klussen. Aldus directeur Michel Baars van asbestonderzoeksbureau Search. Bron: De Gelderlander, 3 oktober 2013.
Misverstanden over asbest
De Britse krant De Times publiceert een artikel van Prof. John Bridle, directeur van Asbestos Watchog Uk. Dit bureau probeert, volgens haar website, onnodige hoge kosten en bangmakerij bij asbestverwijdering tegen te gaan. Bridle stelt dat echte asbestslachtoffers de dupe zijn van misverstanden en onwetendheid overde risico s van verschillende asbestsoorten. De naam asbest is slechts een generieke titel voor een aantal totaal verschillende vezelachtige mineraalsoorten, soorten met gezondheidsrisico s die varieren van nihil tot aanzienlijk. Volgens Bridle heeft de Britse overheid in 1996 artikelen gepubliceerd die aantonen dat wit asbest (chrysotiel) geen mesothelioom veroorzaakt. 90% van alle in het Verenigd Koninkrijk gebruikte asbest was wit asbest. Veel producten die er in 1999 verboden zijn, hebben volgens Bridle daarom geen aantoonbaar risico. Daartegenover worden mesothelioomclaims ten gevolge van industriele asbestblootstelling vaak niet erkend als oorzaak van kanker, terwijl daar juist wel het grote risico lag op gezondheidsschade door blootstelling aan amfibool asbest. Bron: The Times, 27 september 2013.
Malafide asbestsaneerder opgespoord met afvalstortgegevens
Door gebruikmaking van informatie van het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen door de Inspectie SZW is komen vast te staan dat een bedrijf ruim 1.000 kilo asbesthoudend materiaal illegaal heeft gesaneerd. Er is een boete van 29.400 euro tegen het bedrijf uit Friesland opgelegd. Bron: Inspectie SZW, 22 oktober 2013.
Verwarring over risicoklasse 1 asbestsaneringen
Risicoklasse 1 asbestrisicosaneringen zijn zgn. laag risicosaneringen. Voor de verwijdering van asbest ingedeeld in risicoklasse 1 is het, volgens het Asbestverwijderingsbesluit niet verplicht om een voor asbestverwijdering gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Het Arbeidsomstandighedenbesluit stelt echter wel eisen aan een risicoklasse 1 sanering, eisen die een gewone aannemer meestal niet weet. Een nadeel van verwijdering door een gewone aannemer is dat als tijdens de verwijdering sprake is van een onvoorziene omstandigheid het werk per direkt stilgelegd en overgedragen dient te worden aan een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Indien de gewone aannemer niet in staat is om het gestelde in het Arbeidsomstandighedenbesluit aantoonbaar te maken, wordt het werk door een van de toezichthouders stilgelegd en kunnen hoge boetes worden uitgeschreven. Het is belangrijk dat de opdrachtgever (de eigenaar van het asbest) dit meeneemt in zijn overwegingen bij de keuze van de aannemer. Bron: asbestenbouw.com, 27 september 2013.
Asbestmaatregelen te kostbaar
De asbestproblematiek wordt door de nu gekozen oplossingsrichtingen alleen maar groter in plaats van kleiner. Het systeem of asbeststelsel is niet doelmatig en niet efficient. Een groot aantal maatregelen dat de komende periode wordt doorgevoerd zal ertoe leiden dat de doelmatigheid en efficientie van het stelsel nog verder omlaag gaan. De kosten zullen dusdanig stijgen dat het voor een zeer groot deel van de eigenaren van het asbest onmogelijk wordt het asbest te laten onderzoeken en te saneren. Het stelsel zal dus contraproductief worden en de illegaliteit zal toenemen. Het is fout om te denken dat we op vezelniveau alles veilig moeten maken. Dit zijn conclusies uit het rapport De Uitdaging van RIR Nederland B.V.; een adviesbureau dat zich o.a. bezighoudt met het beoordelen van activiteiten die plaatsvinden in de asbestmarkt. Bron: asbestenbouw.com, 31 oktober 2013.
6,5 mln schadevergoeding voor 9 Tasmaanse asbestslachtoffers
Het Tasmaanse Asbestcompensatie Fonds heeft in 2012 6,5 mln Australische dollar (ca. 4,3 mln euro) uitgekeerd aan 9 asbestslachtoffers. Het fonds werd in oktober 2011 opgericht om bij werkgerelateerde claims die niet door een werkgever of verzekeraar zijn gecompenseerd zo snel mogelijk te onderzoeken of compensatie vanuit het fonds mogelijk is.. In 2012 werden 22 anvragen ontvangen, 14 afgehandeld, waarvan 9 toegekend en 5 afgewezen. Bron: The Examiner Newspaper, 17 oktober 2013.
Duitsland maakt hoge asbestcompensatiekosten
De Duitse Sociale Beroepsgerelateerde Wettelijke Ongevallenverzekering (DGUV) heeft tussen 1994 en 2010 meer dan een miljard euro uitgegeven aan compensatie van mensen met asbestose, mesothelioom, asbestgerelateerde longkanker en larinxkanker. Van de laatste twee groepen voldeed het merendeel van de aanvragers niet aan de voorwaarden. Bron: International Ban Asbestos Secretariaat, 4 november 2013.
LTO: tempo asbestsanering moet omhoog
De asbestsanering gaat niet snel genoeg, vindt LTO-bestuurder Siem-Jan Schenk. Een asbestvrije agrosector in 2024 is alleen haalbaar met extra stimuleringsmaatregelen. Hij reageert op de uitslag van een landelijke enquete over asbest in de land- en tuinbouw. Een asbestveilige agrosector in 2024 is alleen haalbaar met meer voorlichting, stimuleringsmaatregelen en extra financieringsmogelijkheden. Uit de enquete blijkt dat ondernemers opzien tegen de hoge kosten en ingewikkelde procedures voor het verwijderen van asbest. Gezondheidsredenen en waardevermindering van het bedrijf stimuleren ondernemers asbest op te ruimen. Uit de enquete blijkt verder dat 99 miljoen vierkante meter asbest op daken en gevels ligt van agrarische gebouwen. De sanering kost naar schatting 1 miljard euro. Het plaatsen van nieuwe daken kost 2 miljard euro. Jaarlijks wordt ongeveer 3 tot 4 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in de agrosector verwijderd. De enquete was een initiatief van LTO zelf, waaraan 3.255 boeren en tuinders meededen. Bron: Boerderij Vandaag, 5 november 2013.
VS: verlies verzekeraars door asbest in milieu
Amerikaanse verzekeraars hebben in 2012 verlies geleden door een toename van claims van mensen met asbestgerelateerde longkanker door blootstelling aan asbest in het milieu. Bron: Insurance Business, 13 november 2013.
Landelijk Asbestvolgsysteem
De ministeries van I & M en SZW hebben gezamenlijk een informatieblad uitgebracht over het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS). In het digitale LAVS wordt alle informatie over de aanwezigheid van asbest vastgelegd. Sinds april 2013 kunnen gebouweigenaren en installatiebeheerders met dit systeem werken. Asbestinventariseerders of verwijderaars worden later verplicht om met het LAVS te werken. Bron: rijksoverheid.nl, 26 november 2013.
100 miljoen voor asbestclaims
Etex, het Belgische moederbedrijf van voormalig asbestverwerker Eternit heeft vorig boekjaar meer dan 100 miljoen euro gereserveerd voor claims ten gevolge van asbestblootstelling. Het bedrag bestaat uit 53,5 miljoen euro voor de 145 bestaande rechtszaken en 53 miljoen euro voor nieuwe rechtszaken. In Belgie heeft Eternit tot 1997 asbest verwerkt. Dit jaar overleed de voormalige voorzitter van de raad van bestuur, Louis Cartier de Marchienne. Hij werd vorig jaar in Italie in eerste aanleg veroordeeld voor nalatigheid bij asbestblootstelling. De onderneming legde vervolgens een voorziening aan van 28,7 miljoen euro. Maar door het overlijden van de 92-jarige baron in mei dit jaar werd de rechtszaak in beroep stopgezet. Bron: Trends, 24 oktober 2013.
Protest tegen herinvoering asbestafvalstoffenheffing
Asbestsanering wordt straks 10 procent duurder door de nieuwe afvalstoffenheffing. Dat stelt de vereniging voor aannemers in de sloop- en asbestsaneringssector (Veras). Voor de jaren 2015 en verder heeft het herfstakkoord 100 miljoen aan structurele opbrengsten begroot; dat betekent een afvalstoffenheffing van 51 euro per ton gestort afval. De slopers zijn bang dat de extra kostenverhoging voor asbestverwijdering illegaal verwijderen en illegaal storten van asbest in de hand zal werken. De brancheorganisatie wijst erop dat de afvalstoffenheffing op deze manier haaks staat op het rijksbeleid voor versnelde asbestsanering. Veras stelt daarom voor om asbest vrij te stellen van de afvalstoffenheffing. Volgens staatssecretaris Weekers (Financien) is de kans op illegaal storten klein. Er wordt nog maar een kleine hoeveelheid afvalstoffen gestort. Daarbij gaat het voor het grootste deel om specifieke afvalstoffen die redelijk tot goed traceerbaar zijn tot de oorspronkelijke producent. Ook waren er voor 2012, toen er nog een stortbelasting was, geen signalen dat er illegaal werd gestort, aldus de staatssecretaris in de Tweede Kamer. Bron: Cobouw, 12 november 2013.
VK: nieuwe compensatieregeling mesothelioom per juli 2014
Naar verwachting zal de in mei in Groot Brittannie aangekondigde nieuwe compensatieregeling voor mesothelioompatienten per juli 2014 in werking treden. De regeling houdt in dat asbestslachtoffers met mesothelioom ook schadevergoeding zullen ontvangen als de aansprakelijke werkgever of verzekeraar niet meer kan worden geidentificeerd of opgespoord. De uitkering zal gemiddeld 115.000 pond per slachtoffer zijn. In 2014 gaat het om bijna 900 mensen en daarna tot 2024, om naar schatting 300 mensen per jaar. Bron: European Union News, 29 november 2013.
Verbetering uitkering Belgische milieuslachtoffers
Sinds begin december wordt in Belgie in de hoogte van de vergoeding geen onderscheid meer gemaakt tussen beroepsslachtoffers van asbest en omgevings- of milieuslachtoffers. Ook die laatste groep heeft nu recht op volledige vergoeding van gezondheidskosten en een maandelijkse vergoeding van 1600 euro om zorg te betalen. In 2012 werden 221 mensen erkend als asbestgerelateerd milieuslachtoffer. Bron: www.s-p-a.be, 3 december 2013.
Rapport over asbestziekten in Centraal en Oost Europa
De Europese Vakbeweging heeft samen met het International Ban Asbestos Secretariaat en een Duits onderzoeksbureau een rapport gepubliceerd over de impact van asbestziekten in Centraal en Oosteuropa, regio s waar volop asbest is gebruikt zonder beschermende maatregelen. Conclusie is dat de situatie in de nieuwe lidstaten slechter is dan verwacht. In veel EU-landen worden de meeste asbestziekten niet erkend, niet gecompenseerd en niet behandeld. Bron: European Federation of Building and Woodworkers, 9 december 2013.
Scholen nemen steeds meer verantwoordelijkheid voor asbest
Staatssecretaris Mansveld (I & M) concludeert in een brief aan de Tweede Kamer, na onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat schoolbesturen steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen bij de omgang met asbest. De stimuleringsactie die in 2011 begon, heeft goed gewerkt, ook buiten de scholen. Door transparant te zijn over de aanwezigheid van asbest, onder meer via de Atlas Leefomgeving, worden belanghebbenden (bijvoorbeeld ouders) in staat gesteld om scholen aan te spreken op een adequate omgang met asbest. Bron: rijksoverheid.nl, 4 december 2013.
Toename asbestclaims James Hardie
De Australische multinational en bouwmaterialenproducent James Hardie heeft gedurende de eerste helft van 2013 72,8 miljoen dollar (47,4 mln euro) uitgekeerd voor claims wegens asbestziekten. Opvallend was, volgens het bedrijf, het groter dan verwachte aantal mesothelioomclaims. De in 2012 geproduceerde film Devil's Dust belicht het asbestverleden van James Hardie. Bron: The Australian, 15 november 2013, IAS Nieuws, 29 november 2012.
Zuidafrikaanse asbestoseclaims niet vergoed
Zo n 40 oud-medewerkers van de Zuidafrikaanse APS-elektriciteitscentrale in Kaapstad wachten nog steeds op schadevergoeding omdat zij door hun werk asbestose hebben gekregen. Sommigen hebben hun claim al in 2006 ingediend. Het Athlone Power Station (APS) stopte in 2002. Asbest kwam er voornamelijk voor in de vorm van brandwerende isolatie van pijpen. Bron: Africa News, 13 november 2013.
Schotse asbestclaims financiele tijdbom
De Schotse National Health Service (NHS) verwacht een steeds hoger wordend bedrag aan asbestclaims. Het gaat om nog niet gecompenseerde claims van een groot aantal voormalige medewerkers van ziekenhuizen en anderen die daar werkzaam waren. De vergoeding per claim is gemiddeld 200 tot 300.000 pond. Verder krijgt de NHS nog een hoge rekening voor asbestverwijdering op 14 locaties. Bron: The Times, 2 november 2013.