Subisidie voor asbestverwijdering
Op de website van de Rijksoverheid is een pagina geplaatst met informatie over onder welke voorwaarden bedrijven in aanmerking kunnen komen voor subsidie voor asbestverwijdering. Bron: rijksoverheid.nl, 14 juni 2013.
Asbestsanering duurder door (te) strenge nieuwe regelgeving
De koepel van woningcorporaties Aedes heeft in een brief aan het ministerie van I&M haar zorgen geuit over de toenemende kosten van een asbestsanering. Met name de manier van werken die voortvloeit uit de nieuwe NEN-normen roept grote vraagtekens op. De geactualiseerde, sterk aanscherpte normen voor asbestverwijdering in het Bouwbesluit staan niet in verhouding tot de risico’s die aan asbestverwijdering zijn verbonden. Bovendien maken ze asbestverwijdering onnodig duur en tijdrovend. Dat schrijft Aedes in een brief van 10 juni jl. aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bron: asbestenbouw.com, 17 juni 2013.
11 miljoen asbeststrop Provinciehuis Utrecht
Het Utrechtse provinciebestuur had zoveel oog voor het nieuwe provinciehuis, dat het nauwelijks aandacht had voor de verkoop van het oude pand. En dat bleek juist vol asbest te zitten en leverde de provincie een strop van 11 miljoen euro op. Uit een openbaar gemaakt rapport van onderzoeksbureau Twynstra en Gudde blijkt dat de provincie fout op fout stapelde bij de verkoop van het oude provinciehuis. Het rapport concludeert dat het bestuur van de provincie zo druk bezig was met de verbouwing van een nieuw kantoor, dat het de verkoop van het oude pand aan ambtenaren overliet. En juist daar ging van alles mis bij de asbestsanering. Van de 22 miljoen euro die het pand bij de verkoop begin 2012 opleverde, ging achteraf 11 miljoen euro verloren aan de verwijdering van het asbest, een schikking met de nieuwe eigenaar en juridisch advies. De provincie Utrecht wil een deel van de miljoenenstrop verhalen op drie bedrijven en de huisadvocaat. Bron: AD, 11 juni, 7 september 2013.
Verbod op asbestkunst
Een kunstenaar mag zijn asbestkunst niet laten zien in een papierfabriek. Dat staat in een brief die hij van de inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft gekregen. Het is niet toegestaan welke handeling dan ook met asbest te verrichten zoals omschreven in artikel 4 van het Productenbesluit asbest, aldus het ministerie. Bron: De Gelderlander, 28 mei 2013.
Intensieve controle op asbest blijft noodzakelijk
Het aantal overtredingen bij het verwijderen van asbest blijft te hoog. Het speciale asbestteam van de Inspectie SZW controleerde in 2012 bij 391 saneringslocaties. Bij 70% van de inspecties werden in totaal 582 overtredingen geconstateerd. Hoewel in deze sector gewerkt wordt met persoonscertificaten en gecertificeerde bedrijven, is veilig werken nog niet vanzelfsprekend. Bijna 50% van de overtredingen was zo ernstig dat de Inspectie het werk onmiddellijk stillegde, boetes gaf en/of proces-verbaal opmaakte. Dit staat in de zojuist verschenen Sectorrapportage Asbest 2013 van de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie). Sinds januari 2012 heeft de Inspectie haar handhaving op asbest geintensiveerd, o.a. door instelling van een speciaal asbestinspectieteam, het uitdelen van hogere boetes en vaker gebruik van de mogelijkheid om werkzaamheden stil te leggen. Ook de aandacht voor malafide asbestsanering is sinds 2012 verscherpt. Deze aanpak zal de komende jaren worden voortgezet. Daarnaast wordt de komende tijd extra aandacht gegeven aan de risicosectoren scheepsreparatie en onderhoud en de installatiebranche. Bron: rijksoverheid.nl, 11 juli 2013.
Scholen laks met asbestcontrole
Uit een laatste peiling van het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) blijkt dat veel voor 1994 gebouwde scholen nog niet hebben onderzocht of er asbest in hun gebouwen zit. Die scholen worden nu benaderd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Al In 2011 vroeg toenmalig staatssecretaris Atsma bijna 7000 scholen de aanwezigheid van asbest in hun gebouwen te inventariseren. Bij meer dan de helft is dat ondanks herhaalde oproepen nog niet gebeurd. Staatsscretaris Mansveld (I & M) voelt niet voor meer drang en dwang richting deze scholen, maar wil wel dat de Inspectie de vinger aan de pols gaat houden. Volgens een risico-analyse van het IAS zou de overheid juist meer aandacht moeten gaan geven aan asbestvervuiling op plaatsen waar in het verleden bedrijfsmatig veel met asbest is gewerkt, zoals havens en fabrieken. Grote risico's lopen daarnaast bouwvakkers en achteloze doe-het-zelvers. Daar zouden wij qua inzet en voorlichting de prioriteit leggen, aldus IAS-directeur Machiel van der Woude in dagblad Trouw. Bron: Trouw, 25 juli 2013.
Asbest eraf, zonnepanelen erop
Op dit moment ligt er naar schatting nog 100 miljoen vierkante meter asbest op schuren en stallen. De overheid wil graag dat in 2024 alle asbestdaken verwijderd zijn. Het gaat hier vooral om boerenbedrijven. Voormalig staatssecretaris Atsma stelde daarom 20 miljoen euro beschikbaar aan provincies om boeren te stimuleren asbestdaken door zonnepanelen te vervangen. Tien provincies hebben de regeling vanaf 1 juli opengesteld. Flevoland en Gelderland volgen later. Verwijdering van asbest kost zo'n 10 euro per vierkante meter. Via de regeling 'asbest voor zonnepanelen' wordt 3 euro per vierkante meter asbestdak vergoed, met een maximum van 7.500 euro. Mogelijk onvoldoende om boeren over de streep te trekken. Meedoen aan de actie is aantrekkelijker als je ook gebruik kunt maken van andere (fiscale) regelingen als de Milieu Investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieubedrijfsmiddelen (Vamil), de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en Energie Investeringsaftrek (EIA). Bron: Boerderij Vandaag, 26 juli 2013.
Waarom wel of geen asbestverbod
Van de 143 landen die tussen 2003 en 2007 asbest gebruikten, hebben pas 44 de stof verboden. Zuidkoreaanse onderzoekers constateerden dat het besluit om asbest wel of niet te verbieden te maken heeft met de perceptie van het risico op mesothelioom en met het beleid in omringende landen. Landen zonder een betrouwbare mesothelioomregistratie gaan minder snel over tot een verbod. Bron: Bahk, J. e.a. (2013).
Amerikaanse asbestfondsen moeten transparanter
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel aangenomen dat asbestcompensatiefondsen verplicht meer transparantie te bieden. Ze moeten o.a. elk kwartaal inzicht geven in de claims die ze in behandeling hebben genomen. Dit om fraude door bijv. het indienen van claims bij meerdere fondsen tegelijk te voorkomen. Bron: Lloyd’s Asbestos Litigation Reporter, 26 juni 2013.
Duitsland: kwart asbestziekten erkend als beroepsziekte
Naar schatting wordt maar een kwart van de asbestgerelateerde ziekten in Duitsland erkend als beroepsziekte. Bij mesothelioom ligt dat aandeel veel hoger, namelijk op ca. 80%, maar bij longkanker en asbestose op maar 20%. Momenteel krijgen elk jaar ca. 9000 Duitsers een asbestgerelateerde ziekte en overlijden ca. 1500 daaraan. Bron: Hamburger Abendblatt, 25 juni 2013.
Boetes voor illegale asbestsanering
De Inspectie SZW heeft een boete van 46.500 euro opgelegd aan een aannemersbedrijf voor het niet juist saneren van asbest op een locatie in Bergen op Zoom en een boete van 15.300 euro aan een klussenbedrijf voor het niet juist saneren van asbest op een locatie in Haren (Groningen). Bron: rijksoverheid.nl, 27 augustus 2013
Achmea ondersteunt asbestsaneringsprogramma LTO
Het stimuleringsprogramma Asbestveilige agrosector van de LTO-organisaties krijgt financiele steun van verzekeraar Achmea. Het moet eraan bijdragen dat in de agrarische sector in 2024 alle asbest in dakbedekking is opgeruimd. In de land- en tuinbouw is relatief veel asbest aanwezig. Geschat wordt dat er nog ruim 100 miljoen vierkante meter asbest op daken en gevels ligt. In het land lopen tal van initiatieven en projecten om ondernemers aan te sporen, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, om hun bedrijf asbestvrij te maken. Bron: LTO Nederland/Agriholland, 30 augustus 2013.
Meer verzet in Brazilie tegen asbest
Brazilie gebruikt nog steeds asbest in grote hoeveelheden. Het verzet daartegen groeit. Het Openbaar Ministerie( (OM) van Sao Paulo klaagt daarom het Braziliaanse Eternitconcern aan 52 jaar lang werknemers tegen asbest te hebben blootgesteld terwijl het bedrijf op de hoogte was van de gevaren. Het OM eist 320 miljoen schadevergoeding. Minstens 300 werknemers hebben asbestose (een stoflongziekte). Daarvan zijn inmiddels 90 overleden. Braziliaanse sloppenwijken (favela’s) en goedkope kantoorgebouwen zijn gebouwd met asbestdaken. Zelfs drinkwatertanks zijn uit het materiaal vervaardigd. Bron: Der Spiegel, 2 september 2013.
Thaise regering ontkent risico chrysotiel asbest
Een commissie van het Thaise ministerie van Volksgezondheid meldt geen solide bewijs te hebben gevonden dat chrysotiel (wit) asbest schadelijk is voor de gezondheid. Dit ondanks internationaal wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel bewijst. En ondanks de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die steeds herhaalt dat alle soorten asbest gevaarlijk zijn. Bron: The Bangkok Post, 1 augustus 2013.
Britse regering wil vaste afhandeling mesothelioomclaims
Het Britse ministerie van Justitie werkt aan een voorstel dat ervoor moet zorgen dat claims voor mesothelioom in de toekomst, net als in Nederland, op een vaste, geprotocolleerde manier worden afgehandeld. Doel is de snelheid te bespoedigen, zodat zoveel mogelijk slachtoffers nog bij leven een vergoeding krijgen uitgekeerd. Op dit moment neemt de helft van de mesothelioomzaken meer dan een jaar in beslag. Bij toepassing van het nieuwe model worden zaken met verzekeraars binnen 6 maanden afgehandeld. Bron: Litigation Futures, 25 juli 2013.
Antwoord Tweede Kamer over misstanden asbestbranche
In antwoord op Kamervragen meldt minister Asscher (SZW) dat de asbestsector een sector is waarin op het terrein van gezond en veilig werken nog veel te verbeteren valt. In de afgelopen periode is hieraan intensief gewerkt door het ministerie, in samenwerking met de betrokken partijen en door intensieve handhaving en toezicht door de Inspectie SZW. De minister is het niet eens met de algehele conclusie dat controle op de branche volledig naar de overheid moet worden teruggebracht. Dit past ook niet in de visie van het certificatiestelsel waarbinnen een branche haar eigen verantwoordelijkheid op moet pakken. Om belangenverstrengeling effectief te bestrijden is een goede mix nodig van formele regelgeving en een daadkrachtige uitvoering binnen de branche. Hierbij moet gestreefd worden naar een juiste balans tussen het stellen van formele regels in de certificatieschema’s en het formuleren van normen waarbij de uitvoering haar verantwoordelijkheid oppakt, aldus de minister. Bron: Brief ministerie van SZW d.d. 12 september 13.
Nederland wil strenger asbestbeleid EU
Nederland maakt zich in Europa sterk voor een strenger asbestbeleid. Dat staat in een brief aan eurocommissaris Andor (Werkgelegenheid) die ondertekend is door minister Asscher (Sociale Zaken) en sociale partners. Voor asbest geldt in Europa nu een grenswaarde van 0,1 vezel per milliliter ingeademde lucht. Dat wordt gemeten over een periode van acht uur. Nederland zit nu al op een maximum van 0,01 vezel per milliliter. En het voornemen is om die norm verder aan te scherpen tot 0,001 vezel, zo staat in de brief. De werkgevers, vakbeweging en de Nederlandse overheid vinden de europese norm onverantwoord en adviseren de Europese Commissie om een scherpere norm voor de blootstelling aan asbest op te stellen. Bron: Telegraaf, 13 september 2013.
Indiase Rajasthan gaat asbestose compenseren
De regering van de Indiase deelstaat Rajasthan zal een zgn. Pneumoonciose Commissie opzetten. Die commissie zal 35.000 us-dollar compensatie uitkeren aan mensen met asbestose. Het gaat vooral om mijnwerkers die daarop onderzocht worden. Bron: International Ban Asbestos Secretariat, 17 september 2013.
Rwanda plant asbestverwijdering
Rwanda implementeert op dit moment een nationaal plan om asbestdaken te verwijderen. Deskundigen schatten dat inmiddels meer dan tweederde van het besmette materiaal is verwijderd. De komende drie jaar wordt de rest verwijderd. Bron: International Ban Asbestos Secretariaat, 14 september 2013.
Vervroegd pensioen door asbestblootstelling
De Franse regering erkent dat ca. 500 arbeiders tussen 1997 en 1999 in de Honeywell remvoeringenfabriek van Conde sur Noreau aan asbest zijn blootgesteld. Zij mogen daarom vervroegd met pensioen. Bron: International Ban Asbestos Secretariaat, 1 september 2013.
Nieuw Zeeland gebruikt nog steeds asbest
In Nieuw Zeeland is invoer en gebruik van asbest nog steeds toegestaan. Een deal met een Chinees bouwbedrijf voor de opbouw van Christchurch na de aardbeving, veroorzaakt nu protest. China is immers s werelds grootste asbestgebruiker en een na grootste producent. Bron International Ban Asbestos Secretariaat, 30 juli 2013.
Malafide saneringen speerpunt Inspectie SZW
De aanpak van malafide asbestsaneringen is en blijft een speerpunt voor de Inspectie SZW. In 2012 zijn er 205 inspecties uitgevoerd naar illegale asbestsaneringen. Het gros van deze zaken kwam aan het rollen door signalen van toezichthouders uit de regio. Mark Geers, landelijk projectleider asbest licht de aanpak toe in de september nieuwsbrief van de inspectie. Bron: Nieuwsbrief September Inspectie SZW, September 2013.