WOZ-waarde kan lager door asbest
Volgens het vakblad Fiscaal up to date kan de aanwezigheid van asbest, wegens de hoge verwijderingskosten, een sterke reden zijn om verlaging van de WOZ-waarde van een huis aan te vragen. Bron: Telegraaf, 30 januari 2012.
Nederlandse scholen moeten asbest opsporen
Schoolbesturen van voor 1994 gebouwde scholen moeten binnen nu en een jaar hebben geinventariseerd of de gebouwen asbest bevatten. Anders wil staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) hen verplichten tot een asbestinventarisatie. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de – tot nu toe vrijwillige – inventarisatie van asbest op scholen. Ouders, schoolpersoneel en andere betrokkenen kunnen vanaf vandaag op de website atlasleefomgeving.nl zien of ‘hun’ schoolgebouw al op de aanwezigheid van asbest onderzocht is. Bron: rijksoverheid.nl, 26 januari 2012.
Jacht op malafide asbestsaneerders geopend
De Arbeidsinspectie, opgegaan in de Inspectie SZW, heeft de jacht op malafide asbestsaneerders geopend. De boetes zijn fors verhoogd. Bedrijven die herhaaldelijk de fout ingaan, lopen bovendien het risico te worden stilgelegd. Wie bijvoorbeeld asbest in het water loost of jeugdigen zonder beschermende kleding inzet, kan rekenen op zowel een strafrechtelijk als bestuursrechtelijk onderzoek. Per geval kan de boete uiteindelijk tot 15.000 euro oplopen. De boete voor niet-gecertificeerde asbestbedrijven die de regels voor asbestverwijdering overtreden, is verdubbeld van 1800 euro naar 3600 euro. De verdubbeling geldt ook als werknemers die niet over de wettelijk vereiste certificaten beschikken bij de asbestverwijdering zijn betrokken. Bron: rijksoverheid.nl, 2 februari, cobouw.nl, 6 februari 2012.
Antwoord Kamervragen Asbest-overtreders niet aangepakt
In antwoord op kamervragen dat asbest-overtreders door de Arbeidsinspectie niet voldoende aangepakt zouden worden, meldt staatssecretaris De Krom dat de Arbeidsinspectie in maart 2009 een protocol met de certificerende instellingen heeft gesloten om wederzijds informatie uit te wisselen over het functioneren van de gecertificeerden. Met die informatie zouden certificerende instellingen meer mogelijkheden krijgen om certificaten in te trekken terwijl de Arbeidsinspectie meer gerichte inspecties zou kunnen uitvoeren. Gebleken is dat de informatie-uitwisseling verbeterd kan worden. In het nieuwe certificeringstelsel dat 1 februari 2012 is ingegaan, zal dit tot het verleden behoren. De Krom is van mening dat overtredingen op het gebied van asbest niet kunnen worden getolereerd. Hij heeft daarom al maatregelen genomen. Bron: rijksoverheid.nl, 7 februari 2012.
Antwoord Kamervragen Werken met asbest vaak niet veilig
Eind december meldde de Arbeidsinspectie dat het werken met asbest (o.a. sanering, verwijdering) vaak nog steeds niet veilig gebeurt. De SP vraagt staatssecretaris De Krom (SZW) naar de capaciteit die de overheid beschikbaar heeft om toezicht op de asbestsanering te houden. De staatssecretaris antwoordt dat sinds 1 januari 2012 de inspecties met betrekking tot de asbest(sanerings)bedrijven door een apart inspectieteam Asbest worden uitgevoerd, waardoor expertise wordt gebundeld. Daarvoor is 10 fte beschikbaar. Naast de inspecties van het asbestinspectieteam vinden er in 2012 inspecties plaats ten aanzien van verontreinigde grond waarbij verontreiniging door asbest ook aan de orde is. Verder houdt de Inspectie SZW toezicht op certificerende instellingen. Naast inspecties en toezicht is in 2012 structureel 2500 uur gereserveerd voor zogeheten reactieve onderzoeken onderzoeken naar aanleiding van signalen van misstanden bij certificerende instellingen. Bron: brief staatssecretaris De Krom d.d. 7 februari 2012, rijksoverheid.nl .
Subsidies voor onderzoek asbestziekten
De regering van de Australische deelstaat New South Wales heeft 3,5 mln dollar beschikbaar gesteld aan het Asbestos Diseases Research Institute voor onderzoek naar preventie, diagnostiek en behandeling van maligne mesothelioom. Etex Belgie, moederbedrijf van voormalig asbestverwerker Eternit, verdeelt via de Stichting tegen Kanker 3 miljoen euro onder onderzoeksprojecten naar asbestgerelateerde kankers. Het bedrijf betreurt dat zijn vroegere activiteiten ziektes en overlijdens hebben veroorzaakt. Bron: AAP Newsfeed, 13 januari 2012, de Standaard, 14 maart 2012.
Asbest niet in Britse nationale school-inspectie meegenomen
Een inspectie van 23.000 Britse scholen zal vrijwel elk aspect van de gebouwen en inrichting meenemen, behalve de asbestsituatie. Officieel is dit vanwege de kosten en omdat het asbestbeheer al onder andere wetgeving valt en uitgevoerd zou moeten worden. Critici zeggen dat de regering asbest opzettelijk heeft uitgesloten, omdat men weet dat de aanpak van asbestrisico honderden miljoenen zou kunnen kosten. Bron: The Independent on Sunday, 29 januari 2012.
Mexico’s asbestpolitiek
In Mexico wordt asbest nog steeds gebruikt. Onder invloed van de Canadese asbestlobby steunt de Mexicaanse overheid nog steeds het beleid dat het gebruik van chrysotiel asbest onder gecontroleerde omstandigheden veilig is. Bron: International Ban Asbestos Secretariaat, 17 januari 2012.
Onderzoek asbestveiligheid slooplocaties
De komende maanden onderzoekt de Inspectie SZW de veiligheid van slooplocaties. In 2007 werden afspraken gemaakt om de veiligheid te verbeteren, maar bij de Inspectie komen nog steeds veel klachten binnen over onveilige situaties. Gemiddeld klaagt een kwart van de slopers. De inspectie gaat o.a. onderzoeken of slopers goed worden beschermd tegen schadelijke stoffen als asbest en tegen instortingsgevaar. Bron: NOS, ANP, 22 februari 2012.
Zimbabwe wil asbestmijn heropenen
De Zimbabwe Mining Development Corporation (ZMDC) verwacht binnenkort de Shabanie Mashaba Mines opnieuw op te kunnen starten. Dit op grond van de resultaten van een haalbaarheidsstudie. De mijn sloot in 2008 met 3000 ontslagen als gevolg. Bron: mesothelioma-facts.com, 3 januari 2012.
Verwijdering asbestdaken te duur
In het huidige tempo gaat pas in 2043 de laatste asbestplaat van de stal. Ofwel: de asbestsanering gaat veel te traag. Volgens ingewijden ligt in Nederland nog circa 150 miljoen vierkante meter asbesthoudende dakbedekking, grotendeels in de agrarische sector. Per jaar wordt circa 5 miljoen vierkante meter gesaneerd. Niemand twijfelt aan het nut van sanering. Het zijn de kosten voor verwijdering en vervanging, ruwweg 35 euro per meter die ondernemers ervan weerhouden. Voor sanering is ook een sloopvergunning nodig. Dat kan weer allerlei nare consequenties hebben. De fiscale regeling om asbestplaten door zonnepanelen te vervangen kan helpen, maar is niet voldoende. Zonnepanelen zijn duur en de opbrengst is beperkt. Het duurt jaren voordat de investering is terugverdiend. Bron: Boerderij Vandaag, 24 februari 2012.
Asbestvervuiler betaalt niet in Belgie
Volgens het Belgische tijdschrift Knack zijn voormalige asbestbedrijven uit de wind gezet opdat ze niet, zoals sommige Amerikaanse multinationals, op de fles zouden gaan ten gevolge van schadeclaims (Knack d.d. 26/10/2011). Slachtoffers met longvlies- of buikvliesmesothelioom die een relatief lage schadevergoeding krijgen van het Asbestfonds kunnen de asbestbedrijven niet voor de rechtbank dagen. Het fonds betekent evenmin een financiele aderlating voor de ex-asbestindustrie, aangezien het voor de helft met overheidsfondsen wordt gefinancierd en voor de helft met een klein percentage van de sociale lasten die alle bedrijven in Belgie betalen.
Lees verder
Japan: minder strenge voorwaarden voor asbestcompensatie
Japanse werknemers die met spuitasbest of in de asbestvezel- of cementindustrie hebben gewerkt en daardoor longkanker hebben gekregen, hoeven binnenkort alleen aan te tonen dat ze minimaal vijf jaar op hun werkplek zwaar aan asbest zijn blootgesteld. Momenteel geldt een termijn van 10 jaar en moest men ook nog andere asbestgerelateerde afwijkingen hebben als asbestose of pleurale plaques. Bron: Japan Economic Newswire, 15 februari 2012.
Antwoord op kamervragen veroordeling directeuren Eternit
Sp-kamerlid Jansen vraagt of minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) in navolging van Italie, bereid is een strafrechtelijk onderzoek in te laten stellen naar het gebruik van asbest en de rol van de directie van Eternit en andere vergelijkbare bedrijven voor de dood van Nederlanders als gevolg van blootstelling aan asbest. De minister antwoordt dat het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt in welke gevallen er aanleiding is een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Het OM heeft hem gemeld dat geen zaak bekend is tegen Eternit. Of tegen de leidinggevenden van het bedrijf in Nederland, of vergelijkbare bedrijven, strafrechtelijk zal worden opgetreden vanwege het eventueel veroorzaakt hebben van dodelijke slachtoffers, hangt onder meer af van de vragen of er aangifte is of wordt gedaan, of het vermoeden bestaat dat strafbare feiten zijn gepleegd in Nederland, of die feiten verjaard zijn en wie verantwoordelijk waren of zijn voor die feiten. Bron: rijksoverheid.nl, 6 maart 2012.