Verbod op asbestdaken: uitdaging voor de hele sector
Als op 1 januari 2024 het verbod op asbestdaken van kracht is, mag er ook echt geen asbest meer aanwezig zijn in daken. Tussen nu en 2024 moet er ca. 120 miljoen m2 aan asbesthoudende daken worden verwijderd. ‘Een uitdaging voor de hele sector.’ Aldus Nienke Smith, beleidsmedewerker bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bron: Inspectie SZW, nieuwsbrief oktober 2015.
Denemarken start compensatie vrouwen met mesothelioom
De Deense regering heeft overeenstemming bereikt over een vergoedingsregeling voor vrouwen die als huisgenoot aan asbest zijn blootgesteld en daardoor mesothelioom hebben gekregen. Het Nederlandse model heeft bij de samenstelling van de regeling als voorbeeld gediend. Ook de niveaus van de compensatie zullen op hetzelfde niveau zijn als in Nederland zijn: Bron: Danish Cancer Society, 29 oktober 2015.
Kamerbrief schadevergoeding bij arbeidsongevallen en beroepsziekten
Het proces van schadevergoeding bij arbeidsongevallen en beroepsziekten leidt tot dure, langdurige procedures, waardoor een deel van de slachtoffers geen schadevergoeding claimt. Vaststelling van het causaal verband, de mate van nakoming van de zorgplicht van de werkgever en het gebrek aan medische expertise in de rechterlijke besluitvorming zijn belangrijke knelpunten. In opdracht van het ministerie van SZW heeft Price Waterhouse Coopers (PwC) de mogelijkheden voor een onafhankelijke medische instantie onderzocht. In haar rapport adviseert PwC te starten met een minimale variant waarin een medisch en juridisch oordeel wordt gegeven over het oorzakelijk verband tussen de ziekte en het werk. Bron: brief Tweede Kamer d.d. 12 oktober 2015.
Asbest sluipend probleem voor noodlijdende boeren
Er moet een beter plan komen voor asbestsanering bij boeren en tuinders. Volgens belangenorganisatie LTO ligt er op de daken van loodsen en stallen van bedrijven in Nederland in totaal zo'n 120 miljoen vierkante meter aan asbest, genoeg om een gebied van 30 bij 40 kilometer te bedekken. Er blijken miljarden nodig die voor de boeren en tuinders niet op te brengen zijn. In antwoord op Kamervragen meldt de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu dat de introductie van een stimuleringsregeling per januari 2016 tot doel heeft de vervanging van daken te versnellen. Het ministerie heeft een samenwerkingsverband opgezet om te monitoren of de subsidieregeling de gewenste aanjaagfunctie heeft. Bron: nos, 14 oktober 2015, brief staatssecretaris d.d. 5 november 2015.
Britse militairen met mesothelioom onrechtvaardig behandeld
Het Britse ministerie van Defensie hoeft geen schadevergoeding toe te kennen aan militairen met mesothelioom die vóór 1987 aan asbest zijn blootgesteld. Deze groep komt alleen in aanmerking voor een oorlogsgerelateerd arbeidsongeschiktheidspensioen van maximaal 31.000 pond per jaar. Burgers krijgen via de vorig jaar ingevoerde ‘Mesothelioma Act’ een eenmalige uitkering van maximaal 180.000 pond. Aangezien de meeste mesothelioompatiënten binnen een jaar overlijden, lopen de militairen dus veel geld mis. Het leger roept de regering nu op deze groep ook in aanmerking te laten komen voor de eenmalige som via de regeling voor burgers. Bron: independent, 23 oktober 201
Kamerbrief over verlaging grenswaarde asbest amfibolen
Minister Asscher (SZW) verwacht de verlaging van de grenswaarde voor amfibool asbest tot 2000 m/3, pas medio 2016 in te kunnen voeren, aldus zijn brief aan de Tweede Kamer. Eerder ging de minister van 2015 uit. De vertraging wordt geweten aan technische beperkingen. In de brief staat ook dat het ministerie van SZW momenteel verder werkt aan opschoning en vereenvoudiging van de certificatieschema’s. Publicatie van de vernieuwde certificatieschema’s voor het certificeren van personen betrokken bij de asbestsanering zijn inmiddels voor een uitvoerbaarheid- en handhavingtoets voorgelegd aan de Inspectie SZW en de Raad voor Accreditatie en worden naar verwachting nog dit jaar in de Staatscourant gepubliceerd. Bron: Brief Tweede Kamer d.d. 5 november 2015.
Vietnam en asbest
In Vietnam wordt nog steeds volop asbest gebruikt. Meer dan 40 fabrieken verspreid over 23 provincies produceren asbestcementdaken. De laatste 10 jaar behoort het land tot de top 10 van asbestgebruikers wereldwijd. Het gebruikt ca. 65.000 ton chrysotiel asbest per jaar. Inmiddels beginnen de schadelijke effecten van asbest bekend te worden Het gebruik van amfibool asbest (amosiet en crocidoliet) is sinds 2004 verboden. De overheid is bezig met met een plan om asbest geleidelijk aan te vervangen. Het Ministerie van Bouw heeft daarvoor een speciale richtlijn gemaakt. Bron: vietnam news, 25 september 2015
Norm voor beoordeling asbestrisico herzien
De norm NEN 2991 voor het beoordelen van risico's rondom gebouwen en constructies met asbesthoudende materialen is herzien. Dat was noodzakelijk door wijzigingen in wet- en regelgeving, meldt het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) in Delft. Bovendien bleek uit onderzoek van de Gezondheidsraad dat de toetsingswaarden voor asbest aangescherpt moesten worden. Ook andere normen en de certificatieschema's zijn daarom herzien. De NEN 2991 dient als aanvulling op een asbestinventarisatie, maar kan ook in spoedeisende situaties worden gebruikt. Bron: Cobouw, 23 september 2015.
Les asbestbrand Roermond: persoonlijk contact nodig
Gemeenten en Veiligheidsregio moeten fysiek contact hebben tijdens rampen als de asbestbrand in Roermond. De Veiligheidsregio legt dat vast in haar crisisplan. Dat zei de burgemeester van Venlo, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, tijdens de commissievergadering in Roermond, waar de evaluatie van de asbestbrand werd besproken. Dat er in de communicatie veel mis is gegaan, heeft vooral te maken met het feit dat partijen op 35 kilometer afstand van elkaar zaten. Bron: Dagblad de Limburger, 15 september 2015.
Gevaren asbest onvoldoende in kaart gebracht
We weten welke asbestrisico’s er zijn. Maar onvoldoende is in kaart gebracht welke gevaren er in welke situaties zijn. In plaats daarvan wordt op basis van aannames beleid gemaakt. Nodig is beter, onafhankelijk onderzoek en en duidelijker richtlijnen. De huidige wetgeving is vreselijk complex en niet gebaseerd op werkelijke situaties. Het is bijna niet meer toetsbaar en handhaafbaar. Dat zegt asbestsaneerder Jan Horyon tegen NRC Handelsblad naar aanleiding van een hoorzitting in de Tweede Kamer. Bron: NRC Handelsblad, 20 november 2015.
James Hardie verlaagt bijdrage Asbestcompensatiefonds
Australie’s voormalig asbestverwerker James Hardie heeft haar jaarlijkse bijdrage aan het asbestcompensatiefonds met 44% verlaagd tot 62,8 mln Australische dollar (41,3 mln euro): 35% van haar winst. Sinds de oprichting in 2007 heeft het bedrijf 799,2 mln in het fonds gestort. Gedurende de eerste helft van 2015 nam het fonds 296 claims in behandeling en heeft het gemiddeld 223.000 dollar (147.000 euro) per claim uitgekeerd. Vorig jaar ontving het fonds 665 claims, een record aantal. Bron: Brisbane Times, 19 november 2015
Subsidie voor verwijdering asbestdaken
Vanaf volgend jaar kunnen eigenaren van gebouwen subsidie krijgen als ze een dak met asbest saneren. Staatssecretaris Dijksma wil op die manier de sanering versnellen: dit jaar besloot het kabinet dat er vanaf 2024 op Nederlandse daken geen asbest meer mag liggen. De subsidie kan zowel door particulieren als bedrijven en instellingen worden aangevraagd. Tot en met 2019 is er zeker 75 miljoen euro voor beschikbaar. Per vierkante meter wordt 4,50 euro subsidie gegeven, met een maximum van 25.000 euro per adres. Bron: nos.nl, 2 december 2015
Innovatieve ideeen voor asbest en energie gezocht
Welke ‘Willie Wortel’ heeft dé oplossing om Limburg asbestvrij te maken? En hoe kan dit gecombineerd worden met duurzame energieopwekking en energiebesparing? Op die manier roept de provincie Limburg iedereen op om mee te denken. Op woensdagmiddag 16 december biedt de Provincie mensen met praktische ideeën een podium om hun idee toe te lichten. Het beste idee wordt beloond. Bron: sloopgids.nl, 29 november 2015.