Verlaging grenswaarde amfibool asbest naar 2000 vezels
Minister Asscher (SZW) neemt het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) over om de voorgenomen wettelijke grenswaarde voor amfibole asbestvezels uiterlijk op 1 juli 2015 te verlagen van 10.000 naar 2000 vezels per kubieke meter. De verlaging geldt als een tussenoplossing. Bij Koninklijk Besluit was bepaald dat de grenswaarde tot 300 vezels/m3 zou worden verlaagd op een nog nader te bepalen datum waarbij de gedachten uitgingen naar 1 januari 2015 . De subcommissie adviseert de minister dat niet te doen. De asbestbranche is nog niet klaar om aan deze grenswaarde te kunnen voldoen. Bron: SER, 23 oktober brief Tweede Kamer, 1 december 2014 .
Jaarplan 2015 Inspectie SZW
De Inspectie SZW handhaaft in 2015 op naleving van de nieuwe grenswaarden voor de verschillende asbestcategorieën. Daarbij ligt de nadruk op niet-nalevers en notoire overtreders (malafide saneringszaken). Ook zet zij in op herinspecties bij malafide bedrijven. Dit staat in het jaarplan 2015 dat minister Asscher op 15 september aan de Tweede Kamer bood. In het document staat ook dat in de periode van 1969 tot 2028 rond de 330.000 mensen aan asbest zullen zijn blootgesteld. In deze periode zullen in totaal 64.500 mensen ten gevolge van asbestblootstelling overlijden. Op dit moment lopen 41.000 werknemers risico op blootstelling aan asbest. Het grootste risico wordt gevormd door de blootstelling aan asbestvezels van werknemers, omwonenden en bezoekers. Daarnaast is er het risico op valgevaar bij asbestverwijderingsbedrijven. Deze bedrijven worden de komende jaren vaker ingezet bij de verwijdering van astbestcementdaken, die per 2024 verboden worden. Bron: rijksoverheid.nl, 15 september 2015.
44.100 euro boete voor sloper
De Inspectie SZW heeft een sloopbedrijf uit Zuid-Holland een boete opgelegd van 44.100 euro voor het verwijderen van asbest uit een woning, zonder de vereiste certificaten. Het sloopbedrijf was een oude woning aan het slopen toen een inspecteur van de Inspectie SZW ter plekke een controle uitvoerde. Deze inspecteur constateerde dat er asbesthoudend materiaal verspreid over het bouwterrein lag. De inspecteur heeft de werkzaamheden direct stilgelegd. Bron Nieuwsbrief Asbest Inspectie SZW, 2 oktober 2014.
Antwoord op Kamervragen louche asbestverwijderaars
In de media verschenen berichten dat het ministerie van SZW niets kan doen tegen louche asbestverwijderaars. In een reactie meldt minister Asscher de Tweede Kamer dat het ministerie heeft geconstateerd dat tot nu toe ca. vijf bedrijven de regels probeerden te omzeilen door het oprichten van een andere rechtspersoon. Wanneer een nieuwe rechtspersoon voldoet aan de criteria uit het certificatieschema, is er op dit moment formeel nog geen weigeringgrond om een certificaat af te geven. Asscher vindt het onaanvaardbaar dat bedrijven of personen na het intrekken van een certificaat onder een ander certificaat hun werkzaamheden op dezelfde manier voortzetten. Een aanscherping van de eisen voor aanvragen in de certificatieschema's moet dit in de toekomst voorkomen. Verder meldt de minister dat hij geen aanwijzingen heeft dat zelfregulering voor dit soort praktijken zorgt. Het gaat nu om een klein aantal bedrijven dat de randen van de wetgeving opzoekt. Dat zullen zij onder druk van dreigende zware sancties altijd proberen te doen, ook wanneer er geen zelfregulering zou zijn. Bron: rijksoverheid.nl 29 oktober 2014.
Vlaanderen wil in 2014 asbestvrij zijn
Vlaanderen wil de aanwezigheid van asbest versneld afbouwen. In 2040 moet Vlaanderen asbestvrij zijn. De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM krijgt de opdracht om voor 2018 een volledig stappenplan uit te werken. Sinds 1998 is de productie van asbest en asbesthoudende producten al verboden, maar er is nog ongeveer 3,7 miljoen ton asbest in Vlaanderen in omloop, aldus een berekening van de OVAM. Bron: Het Laatste Nieuws, 24 oktober en De Standaard, 27 oktober 2014.
Overijssel investeert tien miljoen in verwijdering asbest uit Twentse tuinen
De provincie Overijssel investeert tien miljoen euro in het verwijderen van asbest uit tuinen bij woningen in meerdere Twentse plaatsen. In Twente is veel asbestverontreiniging terug te voeren naar de Goorse fabriek Eternit, die in vroegere jaren asbestplaten gratis beschikbaar stelde voor verharding van wegen en erven. Het kost nu vele jaren en tientallen miljoenen euro’s om deze stof weer uit de Twentse bodem te verwijderen. Tot 1 maart 2015 worden 55 locaties in Hof van Twente, Dalfsen en Wierden onder handen genomen. Bron: tubantia.nl, 27 oktober 2014.
Asbest niet vrij van storttax
Staatssecretaris Wiebes houdt vast aan de stortbelasting op asbest. Dit staat in het Belastingplan 2015. Per 1 januari 2015 gaat de stortbelasting voor asbest omlaag van 17 euro naar 13 euro per ton. De staatssecretaris volgt hierin het advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens staatssecretaris Wiebes (financiën) zijn de stortkosten gering in vergelijking met de totale kosten van asbestverwijdering.
Brancheorganisatie Veras (sloopaannemers) is het hier niet mee eens en meent dat de maatregelen voor een prijsstijging van 10 tot 15 procent van de asbestsanering zorgen. De kosten voor het storten van asbesthoudende grond zijn aanzienlijk hoger. Afgraven kost zo’n 20 euro per ton, storten 40 euro per ton.). Bron: cobouw.nl, 28 oktober 2014.
Asbestcompensatiefonds James Hardie komt geld tekort
Het asbestcompensatiefonds van Australies voormalige asbestverwerker en multinational James Hardie is te klein om aan alle verplichtingen te voldoen. Voorgesteld wordt om sommige slachtoffers in termijnen uit te gaan betalen in plaats van eenmalig het totale bedrag. Het totaal aantal claims is momenteel 12% hoger dan verwacht (608 in boekjaar 2013/14). Het bedrijf stort jaarlijks 35% van haar winst in het fonds. Bron: Lloyd’s Asbestos Litigation Reporter, 22 oktober 2014.
Asbestproeven Nedstaal gaan niet door
Er komen geen proeven met het verbranden van asbest bij Nedstaal in Alblasserdam, aldus een mededeling van de waarnemend burgemeester. In Alblasserdam en omliggende plaatsen was er massaal verzet tegen de proeven. Volgens de provincie Zuid-Holland en de omgevingsdienst zouden de risico’s bij de asbestproeven minimaal zijn. Daarom werd er een vergunning verleend. Halverwege vorige maand werd Nedstaal failliet verklaard. Door overname van de Andus Groep uit Vianen maakte Nedstaal een doorstart. Ook werd de oude directie ontslagen. Andus heeft vervolgens besloten de proeven met de asbestverbranding niet door te zetten, omdat dit niet past binnen de filosofie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen van de groep. Bron: rijnmond.nl, 11 november 2014.
Inspectie SZW publiceert namen asbestovertreders
Asbestsaneerders - gecertificeerd of malafide - die zware of ernstige overtredingen maken worden sinds 24 november op de website van de Inspectie (www.inspectieszw.nl) vermeld worden. De Inspectie komt met deze openbaarmaking tegemoet aan de brede maatschappelijke wens om meer transparantie. Openbaarmaking zal ook een preventieve werking hebben. Opdrachtgevers kunnen immers van te voren checken hoe het met bedrijven zit. Bron: Inspectie SZW, 26 november 2014.
Defensie en asbest
Defensie doet ook onderzoek naar verarmd uranium en asbest op de NAVO-depots in onder meer Vriezenveen. Daarmee is het onderzoek naar de verfsoort Carc met de kankerverwekkende stof chroom-6 verder uitgebreid. Ook is bekend geworden dat een jaar geleden bij het demonteren van een onderzeeër van Defensie asbest is vrijgekomen. Onderhoudspersoneel heeft aan het vrijgekomen asbest blootgestaan. Minister Hennis houdt er rekening mee dat bij de andere onderzeeërs ook asbest vrijkomt als ze gedemonteerd worden.Er zijn inmiddels maatregelen genomen om dat te voorkomen. Bron: rtvoost, 18 november, nos, 19 december 2014.
38 miljoen euro voor asbestsanering Overijssel
Asbestsanering in Overijssel krijgt een financiele impuls. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt over de brug met 38 miljoen euro. Met het extra geld kan in de jaren tot 2020 de verwijdering van het materiaal worden voorgezet. Asbest is in het bijzonder een obstakel in de gemeente Hof van Twente, landelijk gezien de gemeente met het grootste asbestprobleem. De asbestproblematiek gaat hier terug op het beleid van het bedrijf Eternit. De onderneming produceerde asbest en stelde platen en pulp gratis beschikbaar aan het personeel om daarmee wegen en erven te verharden. Los van deze problematiek heeft de provincie ook een een subsidieregeling ingesteld die er op gericht is asbestdaken op bedrijventerreinen te vervangen. Het streven is om voor eind 2018 80% van de asbestdaken in Overijssel vervangen te hebben door duurzame, energiezuinige daken. Bron: cobouw.nl, 25 november, asbestenbouw.com, 5 november 2014.
Geen erkenning Spaanse mesothelioomslachtoffers
Meer dan 90% van de tussen 2007 en 2011 overleden Spaanse longvliesmesothelioompatienten is niet door de Sociale Verzekering erkend, aldus een studie van de Universiteit van Granada. Asbest werd in Spanje pas in 2002 verboden. Elk jaar overlijden volgens dit onderzoek meer dan 200 Spanjaarden aan mesothelioom. Maar over de hele periode 1978 tot 2011 zijn door het Nationale Instituut voor Sociale Zekerheid slechts 164 mensen met mesothelioom erkend. Bron: Spanish Newswire Services, 10 november 2014.
32 miljoen pond voor Britse mesothelioomslachtoffers
Sinds april dit jaar komen Britse mesothelioompatienten die geen werkgever of verzekeraar aansprakelijk kunnen houden, via een apart fonds, het Diffuse Meosthelioma Payment Scheme, in aanmerking voor een schadevergoeding van gemiddeld 125.000 pond. In de eerste 7 maanden heeft dit door de verzekeraars gefinancierde fonds al meer dan 15 mijoen pond uitgekeerd. Naar schatting zal dit bedrag oplopen tot 32 miljoen pond voor 300 slachtoffers eind maart 2015. Bron: Department for Work and Pensions, 28 november 2014.
Frankrijk investeert in asbestverwijdering
De Franse overheid gaat 400 miljoen euro per jaar investeren in de verwijdering van asbest uit publieke gebouwen. Eigenaren van deze gebouwen kunnen als ze gaan saneren tegen lage rente geld lenen van de overheid. Bron: International Ban Asbestos Secretariaat, 24 september 2014.
Asbestschandaal in Australie
De Australische overheid gaat meer dan 1000 woningen in Canberra opkopen en slopen. Dit omdat in een aantal huizen niet-hechtgebonden amosiet asbest is aangetroffen. De woningen zijn in de jaren 60, 70 van de vorige eeuw met asbesthoudend materiaal van het merk Mr. Fluffy geisoleerd. In de jaren 80 en 90 is dit materiaal verwijderd, maar nu blijkt dat deze sanering niet goed is uitgevoerd. De kosten voor de overheid worden geschat op een miljard Australische dollar (ca. 660.000 euro). Bron: AAP Newsfeed, 4 december 2014.
Deskundigen en bewoners over maatregelen asbestbrand Roermond
Hoe zit het precies met de risico's en de genomen maatregelen tegen de asbestverspreiding in Roermond? Deskundigen en bewoners aan het woord.
Lees verder
1500 pond boete voor Britse aannemer
Een Britse aannemer kreeg 1500 pond boete omdat hij met twee medewerkers zonder vergunning, en zonder adequate bescherming asbest uit een garage had verwijderd. Het lijkt erop dat de boetes voor illegale asbestverwijdering in Groot Brittannie momenteel lager liggen dan in Nederland, waar een sloopbedrijf onlangs nog 44.000 euro boete kreeg voor asbestverwijdering zonder de vereiste certificaten. Bron:Health and Safety Executive, 27 november, Nieuwsbrief asbest Inspectie SZW, oktober 2014.